Днес в Пирогов ще започне ваксинирането с препарата на Оксфорд/AstraZeneca (Астра Зенека).

...
Днес в Пирогов ще започне ваксинирането с препарата на Оксфорд/AstraZeneca (Астра Зенека).
Коментари Харесай

Днес започва имунизацията с ваксината на AstraZeneca

 Днес в Пирогов ще стартира ваксинирането с препарата на Оксфорд/AstraZeneca (Астра Зенека). Сред имунизираните ще бъде и член на Централната изборна комисия, прецизират от министерството н опазването на здравето.

По-рано през днешния ден у нас дойдоха първите 28 800 дози от имунизацията на AstraZeneca (Астра Зенека). Страната ни е поръчала 4 500 000 дози от препарата - най-вече от всички ваксини. Предимството му е, че може да се съхранява при температурен режим на елементарен ледник и не се нуждае от специфични фризери, както имунизацията на Pfizer / Пфайзер.

Предвижда се до края на февруари да дойдат 260 000 дози, като през това време ще има още три доставки, сподели шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

Той изясни, че следва управляващите да изпратят инструкции по отношение на вероятно възрастово ограничаване за използването на имунизацията, откакто някои страни оповестиха, че няма да я слагат на хора над определена възраст, прецизира БНР

" Все още в целия Европейски Съюз тече полемика по тази тематика. Ние сме в непрекъсната връзка както с Европейска комисия, по този начин и с сътрудниците от останалите организации, тъй че в идната седмица към този момент ще има по-категорични, по-ясни инструкции, защото проучваме освен информацията от Европейски Съюз, само че и от Англия, защото там започва имунизирането преди Европейски Съюз и има насъбрани данни. В идващите дни ще има указания и от наша страна ", сподели Богдан Кирилов.

Втората доза се слага сред 4 и 12 седмици след първата. Листовката и късата характерност за продукта са оповестени на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

По време на последния брифинг на Националния действен щаб, министърът на опазването на здравето посочи, че съгласно късата характерност на продукта, тя не е неразрешена за потребление при лица над 55 години, а няма задоволително данни за направени проучвания в тази възрастова група. Когато стартира имунизацията с продукта на AstraZeneca ведомството ще излезе с инструкции и не счита за належащо да не разрешава използването ѝ при хора над 55 години. След приключването на няколко клинични изследвания, които се организират сега, се чака информацията за имунизацията да бъде обогатена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР